Peščene kopeli za činčile in deguje

Dlaka činčil in degujev je zelo gosta, zato potrebuje posebno nego. Krzno činčil velja za najmehkejše na svetu – iz vsakega dlačnega mešička namreč povprečno raste 60-80 dlak, kar daje krznu izredno mehkobo. Ti mali sesalci v naravi za svoj kožuh skrbijo z rednimi peščenimi kopelmi v vulkanskem pepelu. Pesek absorbira maščobe in vlago ter odstrani umazanijo iz krzna. Na ta način ohranjajo svoj kožuh zdrav in čist, poleg tega pa so peščene kopeli za činčile in deguje zabavne ter sproščujoče.

Moji degujčici Arwen in Eowyn med kopanjem v mivki. (Foto: osebni arhiv.)

Redne kopeli jim moramo omogočiti tudi v ujetništvu. Pesek za peščeno kopel vedno kupimo v trgovini z izdelki za male živali, saj mora biti pesek izdelan prav za kopanje činčil – enak pesek uporabimo tudi za deguje. Neprimerna izbira peska lahko privede do poškodb oči in kože. Prav tako se raje izogibamo odišavljenih peskov, ki lahko povzročijo težave z dihali.

Pesek za peščene kopeli činčil je na voljo v različnih oblikah, od fine mivke do drobnozrnatega peska. Izbira peska je odvisna tudi od vašega ljubljenčka. Pesek oz. mivko jim ponudimo v globlji posodi (lahko je steklena, plastična, glinena), peska naj bo za vsaj za kakšen centimeter, da se lahko učinkovito povaljajo v njem.

Arwen in Eowyn (Foto: osebni arhiv.)

Peščeno kopel svojim ljubljenčkom ponudimo 2-3x na teden, dovolj bo že 10-15 minut naenkrat. Prepogoste kopeli lahko izsušijo kožo in povzročijo srbečico, zato previdno. Če je dlaka živali na videz groba ali mastna, jim kopeli ponudite pogosteje. Prav tako jim peščene kopeli večkrat ponudite v vročem in vlažnem vremenu.

Kopeli ne puščamo v kletki predolgo, saj jo hitro začnejo uporabljati kot stranišče, pesek pa tako postane umazan in neprimeren. Peska ni potrebno menjati po vsakem kopanju. Pomembno je, da iz kopeli odstranjujemo nečistoče (npr. seno, iztrebke). Če se pesek umaže ali strdi, ga zavržemo in zamenjamo s svežim.

Arwen in Eowyn (Foto: osebni arhiv.)