Bolezen belih pik

Bolezen belih pik ali ihtioftirioza je ena izmed pogostejših bolezni, s katero se srečujemo v akvaristiki. Povzroča jo migetalkarski zajedalec Ichthyophthirius multifiliis, ki napada kožo in sluznico rib.

Do okužbe pride z neposrednim in posrednim stikom z okuženimi ribami. K nastanku obolenja pripomore tudi stres, kot posledica transporta, zaradi prevelikega števila rib v akvariju oz. ribniku, premalo raztopljenega kisika v vodi, umazanega dna akvarija oz. ribnika, nepravilnega čiščenja, onesnažene vode, temperaturnih nihanj ter vnosa novih rib.

Opazimo majhne bele zrnate bolezenske spremembe, ki se pojavljajo predvsem na škrgah in plavutih. Ob hujših okužbah se lahko razširijo po celem telesu.

vir fotografije: https://myaquarium.com.br/

Diagnozo običajno postavimo na podlagi pojava kliničnih znakov. Za potrditev diagnoze je potreben pregled spremenjenega tkiva (škrga, repna plavut, koža) pod mikroskopom.

Zdravila oz. pripravke za zdravljenje bolezni boste našli v skoraj vsaki trgovini, ki se ukvarja z akvaristiko, prodajo rib ali opreme za akvarij. Uspešnost zdravljenja je odvisna tudi od tega, kako hitro bolezen odkrijemo in pričnemo s terapijo. V času zdravljenja moramo posebno skrb namenjati čistosti vode ter dobri nasičenosti vode s kisikom. Zdravila delujejo na mlade oblike zajedavcev, ki plavajo v vodi in iščejo novega gostitelja. Vedno jih natančno uporabljamo po navodilih proizvajalca, običajno zdravljenje poteka več dni zapored.

Poleg komercialnih pripravkov lahko pri zdravljenju bolezni pri nekaterih vrstah tropskih rib pomagamo tudi z zvišanjem temperature vode, vendar je pri tem potrebna pazljivost! Temperaturo postopoma dvignemo na 30­­­­-32 °C ter jo na višji temperaturi vzdržujemo vsaj 5-7 dni in jo nato spet postopoma znižamo. Pri višji temperaturi razvojni krog parazita poteka hitreje, zato je tudi zdravljenje uspešnejše.

V primeru, da po končanem zdravljenju zopet opazimo znake bolezni, je zdravljenje potrebno ponoviti.

Kot pri vseh boleznih pa je tudi pri ihtioftiriozi najboljša preventiva. Poskrbimo, da je stopnja naselitve rib v akvariju oz. ribniku primerna. Skrbeti moramo za dobro higieno, akvarij oz. ribnik redno čistimo, poginule ribe sproti odstranjujemo. Ob nakupu novih živali je smiselna karantena za vsaj 14 dni.