Papige in pekoči čiliji

Ali ste vedeli, da lahko papige jejo tudi najbolj pekoče čilije?

Capsicum je rod cvetočih rastlin iz družine Solanaceae, ki izvira iz Amerike in se po vsem svetu goji zaradi svojih plodov, ki jih poznamo kot čilije oz. paprike. Čiliji so pekoči zaradi kapsaicina, kemijske snovi, ki je največ najdemo prav okrog semen. Več kot je kapsaicina, bolj pekoči so čiliji.

Sesalci imamo na kapsaicin močen fiziološki odziv, ki se kaže kot občutek bolečine, dražeč občutek kože in oči, izzove kašelj, oslabljeno termoregulacijo, povzroči pa lahko celo začasno slepoto in otekanje pljučnega tkiva.

Ptice receptorjev za zaznavanje kapsaicina nimajo, zato lahko za razliko od sesalcev brez težav zaužijejo tudi najbolj pekoče čilije. Papige, ki plodove teh rastlin uživajo kot del svoje prehrane, v naravi predstavljajo pomembne raznašalce semen.

Čiliji so zanje tudi izredno zdravi, saj vsebujejo velike količine vitamina C, vitamina A, vitamina B, bogati so z beta karoteni, antioksidanti, imajo visoko vsebnost pomembnih mineralov (magnezij, fosfor, železo) in antibakterijske lastnosti. Posušen čili boste pogosto našli v kakovostnih mešanicah semen za papige, vendar uživanje svežega čilija ponuja še več hranil, pa tudi prijetnejšo izkušnjo za ptico. Čili lahko dnevno vključite med prehrano svojih ljubljenčkov; lahko ga ponudite svežega ali posušenega, narežete ga na manjše koščke in ga ponudite med ostalo zelenjavo ali kot priboljšek (sploh tisti del plodov, kjer je veliko semen).

Kljub temu pa s količino pekočih čilijev ne pretiravajte, saj lahko prevelike količine tudi pri pticah povzročijo občutljivost, prebavne in respiratorne težave. Kot pri vsem, tudi tu velja zmernost, predvsem pa pazite, da je dieta primerno uravnotežena glede na vrsto papige in individualne zdravstvene potrebe.

 

 

 

Izbrani viri:

  • Russell MJ, Maruniak JA. Behavioral and physiological effects of capsaicin in red-winged blackbirds. 1983; 19(5), 857–862.
  • Mahmoud M. Desensitization of Nociceptive and Serotonergic Thermoregulatory Responses by Capsaicin in Chicken: Role of Capsaicin-Sensitive Subtype-1 Vanilloid Receptor-Independent Mechanisms. Global Veterinaria, 2015; 15. 10-18.
  • Baldwin MW. Evolution of sweet taste perception in hummingbirds. Doctoral dissertation, Harvard University, Graduate School of Arts & Sciences, 2015.
  • Tewksbury JJ, Nabhan GP. Seed dispersal. Directed deterrence by capsaicin in chilies. Nature, 2001; 412(6845), 403–404. 
  • Pawar SS, Bharude NV, Sonone SS, Deshmukh RS, Raut AK and Umarkar AR. Chillies as food, spice and medicine: A perspective. Int J Pharm Bio Sci, 2011; (vol 1, issue 3): 311-318
  • Gervais JA, Luukinen B, Buhl K, Stone D. Capsaicin General Fact Sheet; National Pesticide Information Center, Oregon State University Extension Services. 2008.