Težave z zobmi pri ježih in tenrekih

Tudi ježki in tenreki kdaj pa kdaj potrebujejo zobozdravnika! Težave z zobmi pri njih namreč pogosto opažamo. Več bolezni se pojavlja pri živalih, ki so hranjeni izključno z mehko hrano.

Pogosto opazimo trde zobne obloge (zobni kamen), ki povzročajo vnetje dlesni in drugih obzobnih tkiv. V najhujših primerih lahko pride tudi do sistemske infekcije.

Znaki, ki jih najpogosteje opazimo pri ježu oz. tenreku, ki ima težave z zobmi, so neprijeten zadah, prekomerno slinjenje, neješčnost, hujšanje, sled krvi okrog ust, otekline na področju gobčka. Ob podrobnejšem pogledu lahko opazimo tudi vnete pordele dlesni, poškodovane in majave zobe, pojavijo se pa lahko tudi abscesi oz. ognojki na področju čeljusti. Pogoste so tudi novotvorbe v ustni votlini, običajno gre za ploščatocelični karcinom, ki je izredno agresiven in za ježa nevaren.

V primeru kakršnih koli težav, povezanih z ustno votlino, je obisk pri veterinarju nujen.

Pregled ustne votline pri tenreku. Vidne so trde zobne obloge (Foto: Veterina Zamba).

Veterinarji ustno votlino ježem običajno pregledamo v sedaciji, saj se ježki in tenreki sicer zelo hitro zvijejo v klobčič in nam tako preprečijo dostop do ustne votline. Poleg tega je pregled v sedaciji za žival manj stresen, veterinarjem pa omogoča temeljit pregled celotne ustne votline.

V kolikor med pregledom opazimo težave v ustni votlini, bo potreben stomatološki poseg. Poseg je podoben posegu pri mačkih, psih ali dihurjih. Pred posegom je smiselno opraviti osnovne krvne preiskave (hemogram, biokemija) ter RTG diagnostiko. Stomatološki poseg poteka v splošni anesteziji.  Veterinar bo z ultrazvočnim čiščenjem najprej odstranil trde zobne obloge. Majave in poškodovane zobe odstranimo. Abscese očistimo. Ob koncu posega sledi poliranje zdravih zob. Po posegu je običajno potrebna terapija z antibiotiki za preprečevanje infekcije ter zdravili proti bolečinam.

Priprave na stomatološki poseg v splošni plinski anesteziji. Ježe za tovrstne posege vedno intubiramo (Foto: Veterina Zamba).

 

PREVENTIVA

Suha briketirana hrana, naj bo take velikosti, da jo bo jež oz. tenrek lahko pojedel brez težav. Pri starejših živalih ali živalih, ki že imajo težave z zobmi, je smiselno hranjenje z mehkejšo hrano, vendar moramo potem toliko več poudarka dati na nego ustne votline. Tudi pri ježih in tenrekih se priporoča redno ščetkanje zob, s katerim odstranimo mehke zobne obloge in tako preprečimo nastajanje zobnega kamna. Uporabimo lahko posebne zobne ščetke, namenjene malim živalim, pomagamo pa si lahko tudi z vatiranimi palčkami. V kolikor se odločimo za uporabo zobne paste, moramo uporabiti tako, ki je namenjena živalim, saj je zobna pasta, namenjena ljudem, za naše ljubljenčke strupena.