Srčna glista pri belih dihurjih

Srčna glista (Dirofilaria immitis) je vrsta parazita, ki sicer najpogosteje okuži pse, zbolijo pa lahko tudi mačke, beli dihurji in drugi sesalci (npr. volkovi, lisice …). Gliste naselijo srce in krvne žile ter povzročajo srčno popuščanje, bolezni pljuč ter poškodbe drugih organov. Glisto prenašajo komarji, klinični znaki okužbe pa se lahko pokažejo šele več mesecev po okužbi in so lahko za žival usodni.

Beli dihurji so za okužbo s srčno glisto izredno dovzetni, zato je smiselno testirati vse dihurje, starejše od 6 mesecev. Že ena sama srčna glista lahko napreč pri dihurju povzroči resne težave ali celo smrt. Klinični znaki okužbe so nespecifični. Opazimo lahko zmanjšan apetit in izgubo teže, pohitren srčni utrip, slabost, utrujenost, oteženo dihanje, šum na srcu, kopičenje tekočine v trebuhu ali prsnem košu, modrikaste sluznice, pogin.

Okužbo običajno diagnosticiramo na podlagi temeljitega kliničnega pregleda, rentgenske in ultrazvočne diagnostike, krvnih preiskav (biokemija in hematologija) ter antigenskega testa za srčno glisto. Za odkrivanje odraslih zajedavskih oblik si lahko pomagamo z ehokardiografijo in angiografijo.

Vir ilustracije: vetspace.2ndchance.info

Zdravljenje okužbe je problematično, saj za zdravljenje dihurjev ni registriranih zdravil – pomagamo si lahko z zdravili, ki se uporabljajo pri psih, vendar je tu potrebna previdnost. Prav zato je izredno pomembno, da skrbimo za ustrezno preventivo. Okuženi komarji se ne nahajajo le na obalnih področjih, temveč jih pri nas najdemo tudi v celinskem delu države, zato je preventivno mesečno dajanje antiparazitikov (ivermektin, selamektin) priporočeno na področju celotne Slovenije.