Primerno bivališče za hrčke

Čeprav so hrčki izredno drobna bitja, v naravi v enem dnevu (ponoči) prehodijo tudi do 9 km dolge razdalje. Zato je izrednega pomena, da jim tudi v ujetništvu zagotovimo dovolj prostora, kjer jim je omogočeno naravno obnašanje, kot so hoja, tek, plezanje, kopanje rovov, valjanje v mivki ipd.

Večina kletk, ki se prodajajo v trgovinah za živali oz. se oglašujejo kot »kletke za hrčke«, je za hrčke neprimerna. Hrčki za kvalitetno bivanje potrebujejo kletko, ki naj ne bo manjša od 90 x 50 x 50 cm (za enega hrčka). Če bo večja, še toliko bolje! Hrčki v (pre)majhnih kletkah namreč pogosto postanejo agresivni (grizejo ipd.), zaradi nezmožnosti izražanja naravnega vedenja. Idealna je kombinacija plastičnega ali steklenega dna ter žičnatega zgornjega dela, pri čemer moramo paziti, da so razmiki med rešetkami dovolj majhni, da hrček ne more pobegniti skoznje. Spodnji del kletke naj bo dovolj globok, da omogoča večjo količino nastilja (najmanj 15 cm), po katerem bo lahko hrček kopal rove. Ali ste vedeli, da lahko hrčki v naravi rove skopljejo tudi 70 cm globoko? Nastilj v kletki naj bo mehek in dobro vpojen. Zraven dodamo materiale, ki omogočajo izdelavo gnezda (npr. seno, toaletni papir, kartonasti tulci, narezan papir …).

Primer kletke primernega tipa in velikosti (posodice in kolo niso primerna). Vir slike: amazon.fr

V celoti plastične ali steklene kletke (oz. uporaba akvarija) za hrčke niso primerne, saj zaradi slabe ventilacije v takih prostorih zastaja amonijak, kar lahko vodi v razvoj hudih zdravstvenih težav. Prav tako za hrčke niso primerne plastične cevi ali »vgrajena« kolesa za tek, ki pogosto pridejo zraven komercialnih kletk za hrčke, saj so v večini primerov premajhne in iz neprimernih materialov.

Primer neprimerne kletke za hrčka. Kletka je premajhna, ne omogoča dobre ventilacije, kolo z tek je premajhno, kletka ni primerno obogatena, vsi dodatki so plastični. Hrček v taki kletki hitro postane anksiozen, agresiven, premalo gibanja vodi v debelost in nastanek drugih zdravstvenih težav. Vir slike: ferplast.com

Kletko postavimo na mirno mesto, na sobno temperaturo (18-21 °C). Hrčki lažje prenašajo nižje temperature, zato bodite sploh poleti pazljivi, kam jim postavite domovanje. Pomembno je tudi, da kletka ni na prepihu ali izpostavljena neposredni sončni svetlobi. Ne pozabimo, da so hrčki nočne živali, kar pomeni, da so aktivni ponoči, dan pa prespijo. Kletko zato postavimo na tako mesto, da bo hrček lahko podnevi mirno spal in nas obenem ponoči ne bo motil s svojim raziskovanjem in aktivnostjo. Hrčki dan najraje prespijo v skrivališču, zato ga moramo umestiti v kletko. Lahko je zelo preprosto; uporabite lahko kar majhno kartonasto škatlico, leseno hiško, komercialno dobavljiv kokosov oreh z odprtino … Plastičnih hišk se raje izogibajte, saj jih hrčki radi grizejo.

Primer lesenega skrivališča, v katerem si je hrček uredil gnezdo.

V hrčkovem bivališču nikakor ne sme manjkati kolo za tek. Raziskovalci so ugotovili, da tudi domači hrčki na kolesu z lahkoto pretečejo razdalje tudi do 8 km, zato je pomembno, da je kolo kvalitetno. Paziti morate, da je kolo dovolj veliko; hrček mora imeti med tekom hrbtenico v ravnem položaju. Za ruske hrčke je običajno primerno kolo, premera okrog 20 cm, za zlate hrčke pa naj bo premer kolesa vsaj 27 cm. Idealno je, da je dno kolesa polno (brez rešetk ali mrež), zaradi nevarnosti poškodb ob zdrsu tačk. Kolo v obliki krožnika za hrčka ni primerno.

Kolo za tek primerne velikosti. Vir slike: hamstersociety.sg

Prav tako za hrčka niso primerne »krogle« za prosto sprehajanje po stanovanju; hrček je med gibanjem v krogli pogosto v nenaravnem položaju, zapiranje v majhen prostor povzroča anksioznost, pogoste so poškodbe tačk, zaradi pomanjkanja ventilacije pa lahko v najhujših primerih pride tudi do pogina zaradi zadušitve.

Krogle za hrčke so neprimerne. Vir slike: amazon.co.uk

Hrčki bodo sicer veseli dodatnega gibanja, zaželeno jih je redno spuščati iz kletke, vendar naj bo hrček v času izpusta pod stalnim nadzorom, saj lahko zelo hitro pobegnejo in se skrijejo. Poskrbeti moramo tudi za varno okolje (skrijemo električne kable, strupene rastline ipd.).

V kletko lahko namestite številne igrače za grizenje (najraje iz lesa), lestve, mostičke …  Plastičnim igračam se raje izogibajmo. Nujna je seveda tudi posodica za hrano ter napajalnik za vodo. Hrčki bodo veseli tudi rednih peščenih kopeli, ki jih ponudimo 1-2x na teden. Hrčki s peščenimi kopelmi ohranjajo čist kožuh, pomagajo pa tudi pri zatiranju zunanjih zajedavcev.

Primer obogatene kletke. Tu bi sicer svetovala mrežast oz. rešetkast zgornji del kletke in pokrov, da hrčku onemogočimo pobeg iz kletke in obenem zagotovimo dovolj zračnosti. Zaželeno bi bilo sicer tudi več nastilja (najmanj 15 cm) za kopanje. Kletka je sicer primerne velikosti, dolžine 110 cm. Kolo za tek je dobro izbrano; je leseno, s polnim dnom, primerne velikosti za pritlikave hrčke. Prav tako je v kletki ogromno skrivališč in igrač za mentalno stimulacijo. Vir slike: Pinterest