Prehrana (afriških beloprsih) ježev

Ježi so nočne živali. Aktivni postanejo zvečer, med iskanjem hrane pa lahko v naravi prehodijo tudi do 16 km. So vsejede živali, čeprav pogosto rečemo, da so žužkojedi, saj žuželke v divjini prestavljajo večji del njihovega obroka. V naravi se prehranjujejo tudi s pajki, deževniki, polži, žabami, pojedli bodo tudi manjše sesalce (ali mladiče), z veseljem pa bodo pozobali tudi ptičja jajca, nekatere vrste gob in seveda sadje, ki velja za posladek.

Pri udomačenih ježih (afriški beloprsi ježi) moramo paziti, da se njihova dieta po sestavi čim bolj približa naravni prehrani. Najlažje je, da izberemo kvalitetno komercialno hrano (briketi, peleti) za ježe, ki vsebuje vse potrebne sestavine, tudi primerne dodatke vitaminov in mineralov. Hrana za ježe mora biti bogata z beljakovinami (vsaj 30-50 %), vsebovati mora malo maščob (največ 10-20 %), pa tudi dovolj vlaknin. Alternativa hrani za ježe je kvalitetna komercialna hrana za mačke (mačji briketi, mačje konzerve, mehka hrana v koščkih ipd.); pri hrani za mačke morate vedno preveriti, da ne vsebuje žitaric (biti mora »grain free«). Raje izberite hrano za odrasle mačke, saj je hrana za mačje mladiče za večino ježev preveč kalorična, kar vodi v razvoj debelosti. Hrani za mačke je smiselno dodajati vitaminsko-mineralne dodatke, ki so komercialno dobavljivi. Briketirana hrana za bele dihurje za ježe ni primerna, saj vsebuje preveč maščob. Prav tako ni primerno hranjenje samo z žuželkami, saj jim tako ne zagotovimo primernega ravnovesja mineralov in vitaminov v telesu, kar lahko vodi v nastanek hudih metaboličnih bolezni.

Ježe hranimo zvečer, ko postanejo aktivni. Ves čas naj imajo na voljo tudi svežo vodo, ki jo dnevno menjujemo.

Zraven kvalitetne komercialne hrane jim vsakodnevno ponudimo še zelenjavo in sadje v manjših količinah. Z veseljem bodo pojedli košček banane, jabolka, hruške, melone, jagode, kuhan korenček, grah, brokoli, listnato zelenjavo.

Hranimo jih zvečer, ko se zbudijo in postanejo aktivni. Dovolj bosta 1-2 jedilni žlici osnovne hrane (briketi, peleti) ter največ 1 čajna žlička sadja in zelenjave. Prekomernemu hranjenju se izogibamo, saj so ježi nagnjeni k debelosti.

Afriški ježek z uravnoteženim obrokom hrane. Vir slike: Pinterest.

Kot priboljšek jim lahko ponudimo mokarje, čričke, kuhano pusto in nezačinjeno meso, košček jajca. Mokarje in čričke jim ponudimo občasno, 2-3× na teden, saj so zelo mastni. Ponudimo jim lahko tudi žive žuželke, ki poleg dobrega prigrizka predstavljajo še mentalno stimulacijo, saj se mora jež potruditi, da jih ujame, kot bi to sicer počel v divjini. Če kupite mrtve žuželke, jih lahko skrijete po kletki, da jih mora ježek poiskati. Žuželke vedno kupimo v za to specializirani trgovini in jih nikoli ne lovimo na vrtu! Prostoživeče žuželke so namreč pogosto okužene z notranjimi paraziti, vsebujejo pa tudi škodljive pesticide in so zato neprimeren posladek za naše ljubljenčke. Prav tako smo pazljivi pri dajanju jajc; ta naj bodo vedno termično obdelana (kuhana, pečena) zaradi nevarnosti okužbe s salmonelo.

Priboljške ponujamo zmerno in v majhnih količinah, saj so ježi nagnjeni k debelosti.

Ježem nikoli ne ponujamo mleka in mlečnih izdelkov, saj ne morejo prebavljati laktoze, posledica pa so prebavne težave. Prav tako jim nikoli ne ponudimo oreščkov, grozdja, rozin, citrusov, avokada, ananasa, česna, čebule, krompirja, semen …

Pazimo, da imajo ves čas na voljo svežo vodo. To lahko ponudimo v posodici ali napajalniku.