Kunci in oprsnice: Ali so oprsnice za sprehajanje kuncev primerne?

V številnih trgovinah z opremo za male živali najdemo tudi vse več oprsnic za kunce, ki so namenjene sprehodom kunca. Toda ali so oprsnice in sprehajanje na povodcu za kunce sploh primerni?

Oprsnica za kunca v obliki brezrokavnika. Vir slike: amazon.com

Odgovor je ne. Tako početje je namreč za kunce izredno nevarno in neprimerno; v obzir moramo namreč vzeti njihovo anatomijo in fiziologijo ter kako se kunci obnašajo v naravi.

Za kunca je izredno pomembno, da se lahko prosto giba, teče, skače in se igra. Njihovo naravno vedenje je premikanje v nepredvidljivih smereh; običajno tečejo cik-cak in ne naravnost, kot to počnejo npr. psi ali mačke. Poleg tega imajo zelo nenadne gibe; lahko zelo hitro tečejo in se potem v hipu ustavijo, veliko poskakujejo, skočijo lahko zelo visoko in se med skokom tudi zavrtijo s telesom (v ang. temu rečemo »binky«), če se prestrašijo, pa bodo hitro zbežali proti najbližjemu skrivališču.

Primer H oprsnice. Vir slike: amazon.com

Ob uporabi oprsnice in povodca se lahko kunci ob naravnem obnašanju hitro zapletejo med trakove; to vodi v strah in paniko, kar celotno situacijo le še poslabša. Poleg tega oprsnica, ki kunca obdaja pod brado, okrog vratu in čez trebuh, spominja na primež plenilca, kar je za živali izredno stresno. Kljub temu, da obstajajo različni tipi oprsnic (H oprsnice, oprsnice v obliki brezrokavnika …), nič od tega za kunce ni primerno. Žal se najdejo številna poročila o tem, kako so se sprehodi za kunce zaradi uporabe oprsnic tragično končali, ker je prišlo do zadušitve, zloma noge, vratu ali hrbtenice.

Obstajajo sicer redke izjeme kuncev, ki nošenje oprsnic tolerirajo, vendar zaradi njihove lastne varnosti to vseeno odsvetujem. Vaš kunec bo veliko bolj zadovoljen, če mu zagotovite velik, primerno zaščiten prostor, kjer se lahko normalno giba tako, kot si sam želi.