Kakšen dom potrebujejo podgane?

Podgane so zaradi svoje prikupnosti, prijaznega značaja in dokaj enostavne oskrbe pogost hišni ljubljenček. Poleg tega so tudi zelo inteligentne in radovedne. So socialne živali, ki se na lastnika zelo navežejo.  V naravi živijo v velikih skupnostih, zato je zaželeno, da jih imamo doma vsaj v parih oz. manjših skupinah.

Podgane namestimo v mirno okolje, vendar na tako mesto, da bodo še vedno lahko opazovale dogajanje okrog sebe (npr. dnevna soba). Kot bivališče so zanje najbolj primerne žičnate kletke, ki omogočajo pretok zraka, poleg tega pa podganam omogočajo več plezanja in igranja. Tla kletke so lahko plastična ali kovinska, pokrita naj bodo s primerno količino ustrezne stelje. Rešetk na tleh ne sme biti, saj neprimerna podlaga vodi v nastajanje bolečega vnetja stopal (ulcerativni pododermatitis, ang. bumblefoot). Stekleni terariji za podgane niso primerni, saj ne omogočajo zračenja; tako se posledično v ozračju zaradi telesnih izločkov kopiči amonijak, kar lahko privede do številnih zdravstvenih težav. Pazimo, da za kletko izberemo mesto s sobno temperaturo, vendar tako, kjer podgane ne bodo na prepihu ali direktni sončni svetlobi.

Minimalna velikost kletke za 2 podgani je pribl. 75*40*50 cm, seveda pa je priporočljiva še večja kletka, če imamo zanjo dovolj prostora. Če si lahko omislite višjo kletko, lahko vanjo namestite več etaž in jih med seboj povežete z lesenimi lestvami ali poličkami. Na tleh naj bo mehek material, ki omogoča tudi izdelavo gnezda. Ker podgane rade raziskujejo in plezajo, jim lahko v kletki pripravimo številne igrače, tunele, lestve, viseče mreže. Igrače naj bodo lesene in varne za glodanje. Plastičnih igrač se izogibajte. Ponudite jim lahko tudi toaletni papir, kartonaste škatle, papirne vrečke … Igrače redno menjujte, saj se jih sicer podgane hitro naveličajo.

Podgane si običajno izberejo eno mesto, kjer bodo opravljale potrebo, tako da jih lahko hitro navadimo na posodo za stranišče. Pomembno je, da na mestu stranišča izberemo drugačen posip (lahko tudi primerno vrsto mačjega peska), kot je drugod po kletki.

Pomembno je, da svojim podganam zagotovimo dovolj gibanja. Nekatere podgane rade tečejo na kolesu, vendar pozor: pomembno je, je tekalna površina ravna (da ni rešetk), saj tako preprečimo morebitne poškodbe zaradi zdrsa tačk ali repa med rešetke. Smiselno je, da podgane dnevno spuščamo ven iz kletke. Prostor naj bo v ta namen ustrezno zaščiten; podganam je potrebno onemogočiti dostop do strupenih živil, rastlin, nevarnih predmetov, električnih kablov ipd. Čas izven kletke naj poteka pod budnim očesom odrasle osebe!