Zastrupitev s čokolado

Čokolada je še eno izmed živil, ki se redno znajde v naših domovih in je za večino naših ljubljenčkov zelo strupena. Vsebuje namreč substanci teobromin in kofein, ki sta za živali že v manjših dozah nevarni. Toksičnost je odvisna od količine in vrste čokolade. Bolj nevarna je čokolada z višjim deležem kakava, najbolj nevaren pa je kakav v prahu.

Klinični znaki, ki se običajno pojavijo pri blagih zastrupitvah, so slabost, bruhanje, driska, povečano uriniranje. V hujših primerih opazimo srčne aritmije, težave z dihanjem, živčne napade, odpoved srca ter pogin živali.

 

PSI in MAČKE

Čokolada je strupena tako za pse kot mačke. Sicer se zastrupitev pri njih redko konča s smrtjo, lahko privede pa do številnih kliničnih znakov. Ti se običajno pojavijo po 4–12 urah, včasih pa šele naslednji dan (po 24 urah).

Prvi znaki zastrupitve, ki jih opazimo pri blažjih zastrupitvah, so slinjenje, bruhanje, driska, povečana žeja ter povečano uriniranje (PU/PD). Pri višjih dozah se pojavijo težave z dihanjem, težave s srcem (pospešen srčni utrip, zvišan pritisk, aritmije), povišana telesna temperatura, ter živčni znaki, kot so tresavica, krči in živčni napadi. V hujših primerih lahko pride do odpovedi srca, kome ter pogina. Prognoza je slabša pri srčnih bolnikih.

 

Tabela 1: Zastrupitev s teobrominom pri psih glede na vrsto ter zaužito količino čokolade.

Psi in čokolada Znaki zastrupitve Možna smrtna doza
Bela čokolada 390 g/kg 1450 g/kg
Mlečna čokolada 6,7 g /kg 24,5 g/kg
Temna sladka čokolada 2,9 g/kg 10,4 g/kg
Čokolada s 60 % kakava 1,8 g/kg 6,5 g/kg
Čokolada s 72 % kakava 1,5 g/kg 5,5 g/kg
Čokolada s 85 % kakava 1,3 g/kg 4,6 g/kg
Kakav v prahu 0,6 g/kg 2 g/kg

*Povzeto po spletni strani: https://www.mosmanvet.com.au

 

KUNCI in MALI SESALCI (morski prašički, činčile, deguji, miške)

Za kunce in male sesalce je čokolada strupena že v najmanjših količinah, zato moramo vsako zaužitje čokolade smatrati kot urgenco ter žival nemudoma odpeljati k veterinarju.

Klinični znaki se običajno pojavijo šele 6–12 urah po zaužitju, kažejo pa se kot trebušni krči, bolečine, slabost, težave z blatenjem, driska, pospešeno dihanje, povišana telesna temperatura, dehidracija, povišan srčni utrip, težave z dihanjem, težave z uriniranjem, živčni napadi ter pogin.

 

DIHURJI

Čokolada je tudi za dihurje izredno nevarna že v manjših dozah. Klinični znaki, ki jih pri zastrupitvi opazimo, so podobni znakom pri psih in mačkah; to so slinjenje, bruhanje, driska, mišični krči, povišana telesna temperatura, žeja, depresija, živčni napadi, odpoved srca, koma ter pogin.

 

PTICE

Tudi ptice so prave sladkosnede in številne izmed njih se ne bi branile koščka čokolade, vendar je tudi zanje čokolada izredno strupena. Številne vrste ptic imajo zelo majhno telesno težo, zato lahko do zastrupitve privede že minimalna količina zaužite čokolade.

Zanje je nevarna tako svetla (bela) kot temna čokolada. Temna čokolada vsebuje zadnje strupen teobromin, svetla čokolada pa vsebuje večji delež mlečnih produktov ter visoko vsebnost sladkorja. Zaužitje čokolade (mlečne, temne) ter zastrupitev s teobrominom tudi pri njih povzroči bruhanje in drisko, v hujših primerih pa pospešitev srčnega utripa, hiperaktivnost, tresavico, živčne napade, odpoved ledvic, vodi lahko tudi v pogin. V primeru zaužitja bele čokolade se običajno pojavijo prebavne težave, saj ptice ne morejo prebavljati laktoze. Mlečni izdelki sicer zanje niso življenjsko nevarni, kljub temu pa jim povzročijo številne nevšečnosti, zato je bolje, da se jim popolnoma izognemo.

PLAZILCI

O toksičnosti teobromina je pri plazilcih le malo znanega. Težave pa jim povzroči že vsebnost mlečnih produktov ter sladkorja. Plazilci mlečne izdelke težko prebavijo, zato se pri njih po zaužitju čokolade običajno pojavijo le težave prebavnega sistema. Kljub temu pa poskrbimo, da jim čokolada ne bo na dosegu!

 

PODGANE

Podgane so kot vsejede živali še ena izjema pri hrani, ki je za ljubljenčke drugih vrst običajno strupena. Čokolado obožujejo tako kot mi! Zanje je bolj primerna mlečna čokolada, saj vsebuje manj teobromina. Čokolado jim lahko ponudimo v manjših količinah kot priboljšek, vendar ne več kot 1x na teden. Čokolada ima zanje sicer tudi koristne učinke: izboljša razpoloženje, zmanjšuje bolečino, pomaga pri težavah z dihanjem, deluje kot antioksidant. Podganice je s posladkom smiselno pocrkljati sploh v času okrevanja po operacijah ali v času zdravljenja, saj lahko s sladko čokolado prekrijemo grenkobo peroralnih zdravil.

Pri večjih dozah čokolade se pa vseeno lahko tudi pri podganah pojavijo težave – debelost, želodčne težave ter tudi zastrupitev. Podgane so sicer precej odporne na zastrupitev s teobrominom, tako da lahko povprečna odrasla podgana zaužije precejšnje količine čokolade brez hujših posledic. Pri zastrupitvi opazimo znake, kot so slabost, driska, povečano uriniranje ter živčni napadi. Do pogina lahko pride pri velikih količinah čokolade (pribl. 80 g temne čokolade ali 200 g mlečne čokolade na odraslo žival), tudi zanje je bolj nevarna čokolada z večjim deležem kakava. Kljub temu, da lahko podgane tolerirajo večje količine čokolade, je pa vseeno smiselno, da ob prevelikem zaužitju pokličete veterinarja in se posvetujete o tem, kaj storiti.

 

KAJ STORITI, ČE JE VAŠ LJUBLJENČEK ZAUŽIL ČOKOLADO?

Če ste videli, da je vaš ljubljenček zaužil čokolado, nemudoma pokličite svojega veterinarja ter se dogovorite za urgenten obisk. Zraven prinesite še ovoj čokolade, ki jo je žival pojedla.

Za čokolado ni protistrupa, zato zdravljenje zastrupitve poteka simptomatsko.

Če je od zaužitja minilo manj kot 2 uri, bo veterinar pri psih, mačkah in dihurjih sprožil refleks bruhanja. Zastrupljene živali hospitaliziramo. Pacientom zagotovimo podporna zdravila, tekočinsko terapijo ter jih skrbno nadzorujemo zaradi nevarnosti živčnih ali srčnih napadov.

Če s terapijo začnemo v prvih urah po zaužitju čokolade, je prognoza načeloma dobra. Znaki zastrupitve običajno izzvenijo v 3 dneh.