Obročkastorepi maki Mialy

Na kliniki Zamba nas je obiskal prav poseben pacient, obročkastorepi maki (Lemur catta) Mialy. Mialy je sicer stalni prebivalec Tropske hiše v Celju, k nam pa je prišel na poseg vazektomije.

Ali ste vedeli? V naravi lemurje najdemo le na Madagaskarju in veljajo za najbolj ogrožene primate na svetu.

Vazektomija je poseg, pri katerem se podveže in odstrani del semenovoda (bilateralno), spolnih žlez pa pri tem ne odstranimo. Samec po posegu ni več ploden, hormoni pa se še naprej proizvajajo in izločajo v kri. Pri živalih poseg izvajamo v splošni anesteziji in je ireverzibilen. 

Vir: Veterina Zamba

Mialy v Tropski hiši sobiva s svojo sestro, lemurko Kintano. Po priporočilu koordinatorke iz evropskega vzrejnega programa obročkastorepih makijev EEP smo se zato odločili za poseg vazektomije. S posegom smo želeli preprečiti nezaželene potomce zaradi možnosti parjenja v sorodstvu, obenem pa ohraniti Mialyjev spolni nagon. Spolni nagon in vedenje, ki je z njim povezano, je pri divjih živalih bistvenega pomena za preživetje najmočnejšega ter za ohranjanje normalnih socialnih struktur v skupini živali. Če želimo, da divje živali v ujetništvu živijo čimbolj podobno življenju v naravi, kastracijo pri njih odsvetujemo. Ustrezno parjenje živali v ujetništvu, pri čemur se daje poudarek nesorodnosti in raznolikosti genov, tako omogoča dolgoročni obstoj vrste v umetnem okolju, po potrebi pa je mogoče take živali naseliti tudi v naravo.

Vir: Veterina Zamba

Po posegu si je Mialy hitro opomogel in se ob prihodu svojega oskrbnika takoj razveselil priboljška banane. Preostanek dneva je preživel v družbi svoje sestre, ki ga je doma že nestrpno pričakovala.

Več o Mialyju in Kintani si lahko preberete na spletni strani Tropske hiše, https://www.tropskahisa.si/

Vir: Tropska hiša

Opozorilo: Čeprav je Mialy izredno ljubek lemur, ne smemo pozabiti, da gre za divjo žival! Lemurji spadajo med primate in jih pri nas ni dovoljeno posedovati kot hišne ljubljenčke, saj za normalno življenje potrebujejo ustrezno oskrbo in primeren habitat. Verjamem pa, da bodo v Tropski hiši veseli kakršnih koli obiskov, kjer si boste simpatičen lemurski par lahko ogledali v živo.