Komplet prve pomoči za hišne ljubljenčke

Nesreča nikoli ne počiva. Zato je prav, da smo čim bolj pripravljeni na nepredvidljive poškodbe naših živali. Komplet prve pomoči, ki ga je zaželeno imeti doma kot lastnik hišnega ljubljenčka, se nekoliko razlikuje med posameznimi vrstami živali, tisti najnujnejši pripomočki pa so enaki za vse. Prvo pomoč si lahko sestavimo kar sami. V kompletu prve pomoči naj bodo:

 1. Potni list oz. drug osebni dokument živali, osnovni podatki o živali (spol, starost, teža), seznam zdravil, ki jih žival redno jemlje. 
 2. Urgentna telefonska številka veterinarja. Ali še raje dve. V primeru, da vaš izbran veterinar ne opravlja dežurnih storitev, si nujno priskrbite telefonsko številko vam najbližjega dežurnega veterinarja. Tu velja posebno opozorilo za lastnike eksotičnih živali, saj se sploh pri malih sesalcih in pticah pogosto zgodi, da je potrebno ukrepati takoj in ne čakati do jutra oz. do konca vikenda.
 3. Razkužilo in rokavice za enkratno uporabo (za lastnika). Sploh v primeru toalete ran je pomembno, da so naše roke čiste in razkužene, da v rane ne zanesemo še dodatnih mikrobov in umazanije.
 4. Fiziološka raztopina (NaCl). Lahko jo kupite v lekarni ali pri vašem veterinarju. Uporabljamo jo za spiranje ran, spiranje oči itd.
 5. Gaze, povoji, medicinski lepilni trak. Za povijanje ran in za ustavljanje manjših krvavitev. V kolikor kri ne preneha teči po 5 min, moramo nujno k veterinarju. Če kri pulzira (brizga iz rane v ritmu srčnega utripa), prav tako ne čakajte in se takoj odpravite k najbližjemu veterinarju. Manjša kot je žival, manjšo izgubo krvi lahko preživi.
 6. Vatirane palčke. Nikoli jih ne uporabljamo za čiščenje sluhovodov! Z nepravilno uporabo palčk lahko namreč sluhovode hitro poškodujemo.
 7. Brisača, nagobčnik. Uporabimo jih za fiksacijo živali. Ne pozabimo, naša varnost je na prvem mestu. Poskrbimo za svojo zaščito, da bomo lahko varno poskrbeli zanje. Brisača bo koristna tudi kot mehka podloga ali za ogrevanje (namesto odeje).
 8. Pinceta.
 9. Povečevalno steklo.
 10. Škarje za striženje krempljev. Škarje naj bodo primerne velikosti glede na žival. Če doma redno strižete kremplje, vam bo zagotovo prav prišel tudi prašek za zaustavljanje krvavitve na krempljih. V kolikor v noht zarežemo nekoliko preveč, se hitro pojavi kapljica krvi. Prašek nanesemo na poškodovan krempelj in krvavitev se bo ustavila v nekaj sekundah.
 11. Navadne škarje. Za rezanje povoja, selotejpa, dlake itd.
 12. Digitalni termometer.
 13. Hranilne in/ali navadne brizge. Navadne brizge so priročne za spiranje ran oz. prepiranje oči. Hranilne brizge služijo asistiranemu dohranjevanju. Običajno so to nekoliko večje brizge (50-100ml), ki so primerne predvsem za pse in mačke, pri manjših ljubljenčkih pa vam bodo bolj prišle prav manjše brizge (1-5ml).
 14. »Critical care« mešanica hrane za dohranjevanje. Tovrstne mešanice so nujne v primeru, da ste lastnik kunca ali malega glodavca, prav bodo prišle pa tudi lastnikom vseh ostalih vrst živali. Izbira hrane za dohranjevanje je seveda odvisna od vrste našega ljubljenčka. Živali dohranjujemo, kadar same ne jejo dovolj. Če ste v kakršnih koli dvomih, pokličite veterinarja za nasvet.
 15. Zdravila proti bolečinami (analgetiki). Vedno je dobro imeti na zalogi tablete ali sirup proti bolečinam. Izbira analgetika je zopet odvisna od vrste živali. Zdravila dobite pri svojem veterinarju in jih vedno dajete samo po navodilih veterinarja! Če niste prepričani glede odmerka, pokličite veterinarja in z veseljem vam bomo pomagali določiti pravi odmerek za vašega ljubljenčka.
 16. Grelna blazina, odeja.
 17. Hladilni gel.
 18. Transportni boks. Za varen transport živali.